Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Friday, February 10, 2012

Best sgt ke Hospital Ampang tuuu????

Wahhh tgk tajuk cam nak cari gaduh je kan.. Ala-ala...hebak sgt ke ko nih??? hahahah

Rini I nak review pasal Hospital Ampang... Ade entry lepas yg I bgtau nk bersalin dekat Hospital Ampang ni kan..Entry INI.. Yea I mmg bersalin di Hospital Ampang.. Hospital Kerajaan... Ish banyak plak word Hospital Ampang ni.. nak kene taip panjang plak tu...short form jea la erk Hospital Ampang (HA)


Memula nak pilih Hospital Kerajaan ni, memacam cerita  yg I dgr... I dimomokkan yg hospital kerajaan ni layanan low class la, ramai org la, nurse kasar la, n memacam lagi.. Risau tu mmg ade..Gilo ko xrisau bile banyak plak kes kuar paper semua nye hospital kerajaan kan.. Tapi  I mengambil keputusan untuk bertawakal.. bagi diri I, sakit bersalin ni berbeza-beza..Even ko pegi  Hospital yg gah-sangat,-best-lagi-tiptop pon tapi kalau Tuhan kata ko susah bersalin, mmg susah la jgk... Tapi kalau dah memang jenis senang bersalin, kat umah pon boleh..(ok itu mak I, 3 anak dia bersalin kat umah ok! SYABAS Mak!!  ) Bayaran pon mungkin xsemahal hospital yg gah-sangat,-best-lagi-tiptop... So duit lebih leh disalurkan kan ke kenduri akikah zara dan beli kelengkapan yang lain.. Padahallll xmampu kot nak bayar ribu riban duduk hospital yg gah-sangat,-best-lagi-tiptop +___+

I pilih HA ni sebab dia adalah hospital kerajaan yang paling dekat selain HKL..Tp I mmg xmo amik HKL memandangkan dia nye berada di pusat bandar yg dah tentu jam, so I pilih HA je.. Ok ape yg best nye kan? Meh sini meh, I review sikit pengalaman I selama bercamping malam di HA ni.. 






  • Pendaftaran yang cepat
Ok yang ni sebenarnye berlaku time nak bersalin... Masa sampai je kat hospital, Mr Pooh terus pegi kaunter pendaftaran... Oh sangat cepat ok.. Padahal time tu ramai je org.. Xtaula sebab kitaorg dah prepared dokumen atau mmg org kaunter tu buat keje cepat.. so xdela I nak kene berdiri lama.. Pendaftaran dekat bahagian KECEMASAN ye..

*gambar cilok kat web tertera..*

  • Doktor-doktor yang baik dan lemah lembut
I berurusan dengan HA ni 2 kali.. First masa konon2 nk pegi induce tu, second masa sakit betul2.. 2-2 kali I pegi, doktor yang jaga I memang baik... Sangatla lembut cakapnye, lemah lembut je treat kita.. I yang malu sendiri sbb  I jenis bangsa cakap kuat2..hahahha  Even dalam bilik bersalin pon, arahan yg dia bg tu sangat la lembut..Masa menjahit pon nak berborak-borak dengan I.. Masa nak jahit utk bahagian luar, Doktor Siti ni siap cakap kat I, "Puan kalau sakit, pegang tangan saya pon xpe." suweeet tau... hehehe


Masa dalam wad, doktor-doktor dan pakar-pakar yang pantau Zara pon baik.. Diorg ni setiap doktor akan panggil kita (patient) dgn nama lain2.. Ada doktor yg panggil kita Mama la, Ibula.. Emak pon ade.. "Mama, I nak sebelah U ade botol air putih besar..minum banyak air bagus sebenarnye yea mama..." "Ibu jangan angkat sangat baby yea..kita nak bg dia bawah lampu utk pulihkan kuning baby.." See, comelkan panggilan tu..rasa wahhhh dah jadi mak aku sekarang nih..

  • Nurse yang banyak membantu
Ok untuk Nurse ni I bagi 9/10 atas effort dan layanan diorg.. 1 tu kemana hilang??? hilang sebab diorg make up mata tebal sangat..Eye liner tebal sgt..takut mak!..muahhahahah

Sepanjang dlm wad, mintak je ape kat nurse, ajar cara menyusu, panaskan air, tgkkan baby, semuanye diorg buat... Ye I tau itu mmg tugas diorg dan hospital lain pon akan buat tapi kat HA ni, diorg buat dengan muka penuh senyuman..Nmpk cam ikhlas nak membantu..Wahhhh berkat gaji korang semua...

I banyak kali pggil nurse mintak tolong tiarapkan Zara lepas dia menyusu..sbb I takut..hehe xjemu diorg layan kerenah I..Eh time tu nmpk Zara cam ayam yang pakai pampers dlm oven tp ooppsss bnyk plak bulu2 halus kat badan zara.. :p

*zara hari ke-4*

  • Fasiliti yang menarik
Sbbkan xleh nk bwk kamera, I curi2 amik gune phone je... korg tgk sendiri bilik dan katil I..cantik wehh..


 *source: google*


 *gmbr ni kul 2 pagi.. Lampu bilik tutup sbb tu gelap*


*rajin kot diorg lukis gambar kancil tu kat dinding..setiap katil kancil dia lain-lain gaya*


*Baby-of-Nurul Sazwani *

Tandas dia cantik and selesa sangat tapi lupa plak nak snap.. Bilik ni kongsi 4 org.. Kalau xsilap 2nd class... tp 3rd class dia pon ok ape..6 org je satu bilik kalau 3rd class.. I xtau macam mana diorg agihkan bilik ni.. I terima je...

  • Kawalan keselamatan yang tinggi
Nak lepas ke wad bersalin nih mmg leceh..securiti je ade 2 tempat.. Wad 4A lagila...bapa je bleh masuk sbb ade pass.. I stay Wad 4A sbb Zara kene kuning... Kanak-kanak bawah 12 tahun langsung xleh naik ke mana2 wad.. Ini mmg I setuju, sbbnye kadang-kadang budak2 ni tau seronok je..masuk wad kang bising plak..dahla ramai baby kan...buatnye berlari bagai...tu yg buat nurse emo tu..hahaha


Ok rasanye itu je kot.. kalau korg ade pengalaman lain, sila2 la share erk..  




4 comments:

Wan Mohd Azim said...

salam cik wanie, nak tanya sket ni. Kalau masa bersalin tu, suami boleh masuk labour room tak? Harap bleh bgtau yer...tq...bleh gak email kat my email: earthsaver_2000@yahoo.com

idarieka said...

Assalamualaikum pn wanie, just nk tny psl hospital ni..how much total cost kn byr?

waniez nurul said...

To idarieka..

at first lepas bersalin tu, kena bayar around rm30.++.. then I kena masuk balik sbb zara admitted Nicu... so stay sampai 5 hari kat sana...2nd tome kena bayar Rm80.++... so total rm120.++ camtula..lupa yuran sebenarnya... tapi xsampai 150 pon :) murah kan :)

saiyang said...

hi sis..nk tyne la...suami leh msuk labour room x?klo x keberatan leh email kt 187sai259@gmail.com.
tq